Något som är viktigt att tänka på när du skriver, är vem du skriver till. Jag ska nedan ge några exempel på hur samma händelse beskrivs olika med tanke på mottagaren. Vi börjar med bokläsaren:

Den bleka vintersolen hade just passerat bakom storgranen som majestätiskt gungade i den hårda vinden. Anna konstaterade att det var dags för en eftermiddagskopp och fyllde den blänkande perkulatorn med kaffe och vatten. Når hon satte i kontakten såg hon i ögonvrån ett konstigt ljussken  och lutade sig fram för att att kika ut genom fönstret. Långa ljusslingor dansade över snödrivorna i eftermiddagsdunklet och Anna hörde sig själv skrika: Herregud, Anderssons hus brinner!

Fortsätter med tidningsläsaren: Igår eftermiddag brann en villa ner till grunden i byn Öst, två mil utanför Umeå. Brandkåren var snabbt på plats, men huset gick inte att rädda eftersom den kraftiga vinden gjorde att elden spred sig ovanligt fort. Grannen Anna Nilsson som larmade räddningstjänsten, uppger att det äldre par som bodde i huset var bortresta varför man inte befarar att någon omkommit i lågorna.

Brev till vännen: Bäste bror! Som du kanske har hört så har vårt hus i Öst brunnit ner och det är naturligtvis en stor sorg för mig och Maria. Jag försöker ändå se det positiva med att vi har vår lägenhet här i Spanien, medan hon är mer skakad och pratar mycket om det som inte har något egentligt materiellt värde, som våra fotoalbum, barnens första skor, och andra sentimentala minnen. Själv gnuggar jag geniknölarna och skriver långa listor över allt det andra som gick förlorat i branden. Sanningen att säga, så är det en hel del saker som det är skönt att ha blivit av med. Även om det kunde ha skett under mindre dramatiska former. Hör av mig mer när det börjar bli klart med försäkringsbolaget, men vi har redan bestämt oss för att skaffa något nytt i Sverige. Hälsningar, Gerhard.

Till försäkringsbolaget:  Var i kontakt med er senaste gången 7 maj, med anledning av villabranden i Öst i januari i år, ärendenummer 6767-23-555-987. Ni väntade då på slutrapport angående den tekniska undersökningen, innan ni kunde ge besked om eventuellt skadebelopp. Då det nu gått ytterligare tre månader sedan dess, undrar jag vad det är som händer, och hur länge till måste vi vänta innan vi får besked? Vad jag förstår av andras berättelser tar vårt ärende onormalt lång tid att handlägga och mitt tålamod börjar tryta. Vi har skickat alla uppgifter ni har begärt in och jag vill ha en förklaring till varför allting dröjer så. Vi har hantverkare som står och väntar på att få komma igång med husbygget.  Gerhard Andersson.

Kommentera